Distributiecentra liggen de laatste jaren onder een vergrootglas. De rappe opmars van de warehouses in aantal en omvang zorgt ook voor weerstand. De bekende verdozingsdiscussie, de verrommeling van het landschap zoals tegenstanders de oprukkende ‘dozen’ noemen, noopt tot een andere visie en aanpak van bouwend Nederland en de logistieke vastgoedwereld.
Landelijke beleidslijn
Den Haag heeft hier gehoor aangegeven door striktere regels te stellen aan nieuwbouw van warehouses. De landelijke beleidslijn is wel vertraagd. De aangekondigde spelregels vanuit de overheid om verdozing een halt toe te roepen, komen er op zijn vroegst eind dit jaar.
Vraag logistiek vastgoed blijft
Maar die regels betekent niet dat er niet meer gebouwd kan en mag worden. Integendeel. We hebben de distributiecentra nog lange tijd nodig om onze supermarkten te bevoorraden en pakjes te bezorgen, denkt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat). Zij verwacht dat de vraag naar logistiek vastgoed zeker nog tot 2040 zal toenemen. Drijvende krachten achter deze groei zijn volgens haar de transitie naar een circulaire economie, de trend om meer voorraden aan te leggen en het online koopgedrag van de consument dat vermoedelijk nog doorzet, door een groeiende bevolking. “Belangrijk is een nieuwe balans tussen de economie, het ruimtebeslag ervan en de omgevingskwaliteit.”
Brownfields
Kortom: slimmer en duurzamer bouwen is het devies. Een trend die al gaande is merkt ook Jeffrey Touw, manager Commercie bij bouwbedrijf Vrolijk in Breda. “De groei zal de komende jaren vaker zitten in de herontwikkeling van bestaande locaties, de zogenoemde brownfield-locaties. Mede door de schaarste in grondposities zien we deze herontwikkelingen steeds vaker”, stelt hij op Cobouw.nl. Een conclusie die Buck onderstreept. Het consultancybureau deed onderzoek naar de bouw op brownfields. Wat blijkt: slimmer en meer duurzaam bouwen via herontwikkeling van oude, bestaande bedrijventerreinen kan een lonende oplossing zijn. Het gebeurt vaker dan gedacht en met succes. Maar er kleven ook zeker nadelen aan.
Meerlaags dc
De ingezette ontwikkeling om meer op brownfield-locaties te bouwen zal nog verder doorzetten, stelt Vincent Vierwind, directeur van bouwbedrijf Goldbeck Nederland in hetzelfde artikel van Cobouw. Brownfields betekent volgens hem wel dat er slimmer gebouwd moet worden omdat bestaande locaties vaak niet de ruimte bieden voor xxl-dc’s. De hoogte in is een oplossing. Bouwen van meerlaagse distributiecentra dus. Dat gebeurt meer en meer in Nederland. De Jong Verpakking heeft een dergelijk warehouse gebouwd en in Venlo legt DSV momenteel de laatste hand aan zijn meerlaagse dc.
Duurzaamheid en circulair
Naast hogere dc’s moeten ze ook duurzaam en circulair worden. De sector staat hierin niet stil want veel dc’s, zeker de nieuwe, hebben een duurzaamheidscertificaat BREEAM. Goldbeck heeft in moederland Duitsland ruim veertig medewerkers voor productontwikkeling op het gebied van duurzaamheid dat resulteert in duurzame oplossingen zoals vloerplaten. Staalwapening heeft plaatsgemaakt voor carbonwapening en er wordt beton gebruikt dat ultrasoon is behandeld, wat 35 tot 50 procent CO2-besparing oplevert, claimt Vincent Vierwind, directeur van bouwbedrijf Goldbeck Nederland.
Voorbeelden uit de praktijk
In het kader van circulariteit: VDR Bouwgroep uit Deventer heeft in een eigen proeftuin een volledig demonteerbaar en remontabel bedrijfspand gebouwd. De opgedane ervaringen wordenn u in de praktijk toegepast in Almelo. Bleckmann en VDR Bouwgroep bouwen hier, volgens eigen zeggen, het grootste aantoonbaar circulair fulfilment center van Nederland. Het pand met 45.600 m². Bij de constructie wordt aandacht besteed aan de herkomst van de materialen. Deze zijn niet-toxisch, bij voorkeur van natuurlijke herkomst en demontabel. Verder wordt afval beperkt, worden de meest milieuvriendelijke opties gekozen, wordt de mogelijkheid tot recyclen en hergebruik achteraf gemaximaliseerd, enzovoort. Via een uitgebreid Gebouwpaspoort wordt al deze informatie verzameld, bewaard en gedeeld.