Ga naar hoofdinhoud

Nieuwbouw distributiecentrum: Richard Marijnissen (Remmers) ziet toekomst in brownfields, natuur inclusief én duidelijke spelregels


De ‘verdozing’ van het Nederlandse landschap, door de toename van grootschalige distributiecentra, zorgt al jaren voor discussie. Richard Marijnissen, directeur Remmers Bouwgroep ziet het als haar taak om hierop een antwoord te bieden. Het bedrijf zet in op duurzame en aantrekkelijke leefomgeving naast functionaliteit.


Het bouwen van nieuwe distributiecentra kan en moet slimmer met het oog op de verdozingsdiscussie. Dat stelt Richard Marijnissen, directeur Remmers Bouwgroep in een interview met Vgvisie. “We moeten als sector creatiever worden in het vinden van oplossingen.”
Volgens hem is de vastgoedsector medeverantwoordelijk voor de uitdagingen rond ruimtelijke ordening en verduurzaming. “De vraag naar distributiecentra neemt niet af. Het is aan ons om te zorgen dat deze locaties op een innovatieve manier worden ontwikkeld en ingepast in hun omgeving.”

Overheid en sector moeten samenwerken

De directeur van Remmers, dat het nieuwe dc van Intergamma bouwt, benadrukt dat samenwerking met de overheid cruciaal is. “Ruimtelijke ordening moet een gezamenlijke inspanning zijn van overheid en markt,” stelt Marijnissen. “We merken dat overheden openstaan voor overleg, maar het proces gaat vaak traag. Het zou enorm helpen als er meer concrete maatregelen komen, zoals het aanwijzen van geschikte locaties.”

Brownfields

Remmers ziet kansen in het benutten van zogenoemde brownfields, voormalige industriegebieden buiten stedelijke centra. “Deze locaties liggen vaak aan knooppunten en snelwegen, waardoor de impact op omliggende gemeenschappen beperkt blijft,” aldus Marijnissen. “Bovendien kunnen deze gebieden een stepping stone zijn om natuur terug te brengen naar de stad.” Ook het betrekken van omwonenden bij nieuwe projecten is essentieel, aldus de directeur. “Dat geeft ruimte om ontwerpen aan te passen en draagvlak te creëren.”

Een voorbeeld voor de sector

Volgens branchevereniging Dilas, waarin Remmers actief is, kunnen natuurinclusieve logistieke centra de standaard worden. “Het is cruciaal dat we als sector beseffen dat we verantwoordelijkheid dragen voor het draagvlak bij de bevolking,” benadrukt Marijnissen. “De mindset moet veranderen: we moeten distributiecentra niet langer alleen als probleem zien, maar als kans om duurzame en innovatieve oplossingen te realiseren.”
Met hun visie en aanpak laat Remmers zien dat de toekomst van distributiecentra niet enkel draait om functionaliteit, maar ook om het creëren van een leefbare en duurzame omgeving. “Als sector hebben we de creativiteit én verantwoordelijkheid om hieraan bij te dragen,” besluit Marijnissen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.