Ga naar hoofdinhoud

Bestaande ruimte optimaal gebruiken: herontwikkelingslocaties logistiek vastgoed bieden grote kansen


Slim hergebruiken van bestaande logistiek vastgoedlocaties. De kansen zijn groot blijkt uit onderzoek onder 75 locaties in diverse regio’s.

Bestaande grond slimmer gebruiken is een hot item in een tijd waarin de term verdozing met enige regelmaat valt. En er zijn grote logistieke kansen, blijkt uit onderzoek van Stec Groep, in samenwerking met ingenieursbureau Denc. Uit een recente analyse van 75 herontwikkelingslocaties in drie verschillende regio’s blijkt dat deze potentie hebben voor een intensivering van maar liefst een half miljoen vierkante meter extra gebruiksruimte.

25 procent stijging

Dit vertegenwoordigt een stijging van 25 procent ten opzichte van de huidige bebouwing. De bevindingen, gepresenteerd door Stec Groep en Denc, wijzen op een aanzienlijk potentieel voor verdere ontwikkeling, op voorwaarde dat overheden een actief grondbeleid voeren en marktpartijen bereid zijn om nieuwe standaarden te omarmen op het gebied van verdichting en functiemenging.

Lees ook
Buck: Herontwikkeling brownfields loont; tijdsduur en vergunningen blijven heikel punt

Verdichting en optimalisatie

Stec Groep, in samenwerking met Denc onderzocht of grootschalige logistieke kavels van meer dan 25 jaar oud, dus van voor 2000, geschikt zijn voor verdere verdichting en optimalisatie. De resultaten van de analyse, gepresenteerd in een whitepaper, wijzen uit dat er op deze herontwikkelingslocaties maar liefst 500.000 vierkante meter extra logistiek vastgoed gerealiseerd kan worden.

200 tot 300 hectare nationaal

Op nationaal niveau zou dit volgens de onderzoekers een besparing van 200 tot 300 hectare aan ontwikkeling van nieuwe logistieke greenfieldlocaties betekenen. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat deze potentie op termijn nog aanzienlijk groter kan worden. De focus van het onderzoek lag op de regio’s West-Brabant, Utrecht en de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen, waar in totaal 400 distributiecentra gevestigd zijn. Van deze distributiecentra staat de helft op een kavel groter dan drie hectare, waarbij de mogelijkheden voor verdichting en ruimteoptimalisatie zijn geëvalueerd.

De onderzoekers concluderen dat verdichting op deze herontwikkelingslocaties niet alleen financieel, maar ook maatschappelijk haalbaar is. Van de 75 geanalyseerde cases zijn vijf cases in detail bestudeerd, waarbij vier een positieve businesscase lieten zien. Slechts één case vertoonde een licht negatieve businesscase, maar ook hier zien de onderzoekers mogelijkheden tot optimalisatie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.