Ga naar hoofdinhoud

Zorgen om ‘verdozing’ van Nederland: ‘Dan raak ik in paniek’


In Nederland verrijzen steeds meer distributiecentra. Het vloeroppervlak van de dc’s is de afgelopen vijf jaar met 20 procent gestegen, tot 28 miljoen vierkante meter. Deze ontwikkeling wordt ook wel de ‘verdozing van Nederland’ genoemd.

Paniek

Inwoners protesteren en ook landschapsarchitect Adriaan Geuze is kritisch op de toenemende bebouwing. Hij wijst in een interview met Nieuwsuur onder meer op de bouwplaatsen naast de A16, van Rotterdam naar Breda. Op die locaties worden warehouses uit de grond gestampt.

“Ik raak in paniek als ik dit soort dingen zie. Ik ben een fijnproever van het Nederlandse natuurlandschap. Ik bewonder het, het maakt mij blij. Het maakt deel uit van mijn identiteit.” Het frustreert Geuze dat veel gemeenten plannen blijven maken voor de komst van dc’s: “Overal!”

Rozenburg

Op De Landtong van Rozenburg in het Rotterdamse havengebied wordt gefietst, er staat een uitkijktoren en in het recreatiegebied huizen buizerds, zwaluwen, lepelaars en Schotse Hooglanders. Op het gebied wordt steeds meer gebouwd en nu komt er ook een distributiecentrum met een oppervlakte van circa twintig voetbalvelden.

“Zo’n prachtig natuurgebied, hier tussen de petrochemie. Dat is nergens te vinden in de wereld”, reageert een teleurgestelde inwoner. Het Rotterdamse Havenbedrijf, dat eigenaar is van de grond, maakte in oktober bekend dat er een dc zou komen op De Landtong. Bewoners voelden zich toen ‘overvallen’.

E-commerce

Er komen steeds meer dc’s omdat er steeds meer online wordt gekocht, legt Ruud van Heugten uit. Hij is de directeur van distributiepark Greenport. “Hier liggen spullen opgeslagen als fashionproducten van Tommy Hilfiger, Calvin Klein en Michael Kors. Automotive producten, medische producten, voedingsmiddelen, koffiemachines. Een scala aan producten die wij overal ter wereld kopen via internet of via de winkels.”

Een toename van het aantal warehouses is volgens Van Heugten dan ook onvermijdelijk: “Economie heeft voorrang op alles. Maar wij denken aan onze kinderen en die daarna weer komen, en daarna. Wat we zeggen: eenmaal weg, komt het nooit meer terug.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.