Jarenlang was logistiek vastgoed het beste jongetje van de klas onder vastgoedbeleggers. De groei kon niet op. Daar komt dit jaar een forse kentering in.
De verwachte vraag naar logistiek vastgoed voor 2023 komt uit op 2,5 miljoen m2, wat de helft is van topjaar 2021 (4,9 mln m2) stelt Buck Consultants naar aanleiding van het jaarlijkse onderzoek onder de top 30 van logistieke vastgoedontwikkelaars en -beleggers. De deelnemende partijen representeren ongeveer 85% van de gerealiseerde distributiecentra.
Oorzaken vastgoeddaling
Snel gestegen financieringslasten, waardoor investeringen in logistiek vastgoed minder interessant zijn, zijn een belangrijke reden voor de forse terugloop. Ook de krappe arbeidsmarkt en het schaarse aanbod van nieuwe locaties spelen en rol.
Markt logistiek vastgoed
De terugloop in de vraag naar logistiek vastgoed is duidelijk zichtbaar: was de opname in topjaar 2021 nog 4,9 miljoen m2 en naar schatting vorig jaar 3,4 miljoen m2, maar voor 2023 ‘nog maar’ 2,5 miljoen m2. René Buck, directeur Buck Consultants International: “De vraag neemt na de coronapiek af. Veel bedrijven hebben al extra voorraden aangelegd om minder kwetsbaar te zijn voor verstoringen in aanvoerketens en ook de exponentiële groei van e-commerce tijdens de pandemie vlakt nu af. Maar het is niet alleen de afvlakkende vraag.
Verdozing
De discussie over de ruimtelijke inpassing van warehouses wordt intensiever, zo verwacht de logistieke vastgoedsector. “Bijna alle ontwikkelaars en beleggers vinden dat er meer aandacht voor architectonische vormgeving en landschappelijk inpassing van distributiecentra moet komen”, aldus Casper Wolf, senior adviseur Buck Consultants International. Maar een te sturend beleid van overheden zien de bedrijven niet zitten.
Netwerk elektriciteit
Duurzaamheid van een gebouw is inmiddels het belangrijkste ontwerpcriterium bij de ontwikkeling van logistieke gebouwen. Hieronder vallen meerdere elementen zoals energiezuinigheid, duurzame energieopwekking, emissieloos bouwen en circulariteit. Een verplichting om zonnepanelen op het dak te plaatsen wordt door het merendeel van de logistieke vastgoedpartijen aanbevolen, maar ontwikkelaars merken nu vaak dat dat niet lukt, omdat het elektriciteitsnet vol is.