Ga naar hoofdinhoud

Verduurzamen bestaande dc’s groeit langzaam maar zeker door duurzaamheidsdruk


De BREEAM-NL certificaten vliegen je om de oren de laatste jaren, met name bij nieuwbouw van distributiecentra. Ook het aantal certificaten voor bestaande warehouses neemt toe. “Duurzaamheid en data worden steeds belangrijker.”

 Het gaat goed met de verduurzaming van logistiek vastgoed. De Duurzame Boost voor Logistiek Vastgoed is gepresenteerd en hieruit blijkt dat het aantal BREEAM-NL gecertificeerde logistieke panden in Nederland in 2023 ten opzichte van het voorgaande jaar is gestegen met 58,1 procent.

Waar komt die groei vandaan en hoe is het gesteld met de verduurzaming van bestaande warehouses. Rudy van der Helm van Dutch Green Building Council geeft tekst en uitleg.

Het aantal BREEAM-NL certificaten is sterk gestegen afgelopen jaar. Hoe verklaar je die stijging?

Duurzaamheid speelteen steeds belangrijkere rol  in heel de wereld. En met name in Europa. Goede en getoetste data is essentieel. Niet alleen omdat wetgeving dat meer en meer eist, bijvoorbeeld via de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), maar ook omdat financiers dit vragen. Op het moment dat je goede data hebt en echt aan kan tonen dat je duurzamer bent, dan zijn financiers geneigd om je daar rentekorting te geven. Dat kan om een tiende van een procent gaan. Dus dat kan behoorlijk aantikken.”

Hoeveel van die BREEAM-NL certificaten betreffen verduurzaming van bestaande distributiecentra?

“Dat is lastig te zeggen, want binnen BREEAM-NL vallen Nieuwbouw en Renovatie onder één schema. Wat ik wel met zekerheid kan zeggen is dat het 140 BREEAM-NL Nieuwbouw in 2023 betrof en 160 BREEAM-NL In-Use, dus dat aandeel is aanzienlijk groter. Maar dat heeft ook te maken met de grootte van het schema. Er zijn simpelweg meer oude panden dan nieuwe.  We zien partijen die het In-Use certificaat echt gebruiken. Bijvoorbeeld WDP die elk jaar wil kijken waar hun portefeuille staat qua duurzaamheid en hoe ze dat kunnen verbeteren.”

Is er ook maatschappelijke druk voor het verduurzamen van (bestaande) panden?

“Zeker die maatschappelijke druk zie je ook terug en juist bij de eerder genoemde financiers. Die financiers zijn vaak pensioenfondsen en grote banken en die hebben groene strategieën die ook wel enigszins zijn afgedwongen.”

Kunnen bestaande dc’s dus ook een BREEAM-NL certificaat krijgen?

“Als je meet waar je staat, kun je een EU-certificaat halen en vanuit daar moet je je wel gaan verbeteren. En als je al een hele goede score hebt, hoef je je niet te verbeteren.”

Over BREEAM-NL
BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en is het wereldwijde duurzaamheidskeurmerk voor de gebouwde omgeving. BREEAM-NL is sinds 2009 de certificeringsmethode voor Nederlandse gebouwen en gebieden. De systematiek beoordeelt projecten op alle aspecten van duurzaamheid, van energiezuinigheid, materiaalgebruik en afvalvermindering tot een bijdrage aan gezondheid, sociale cohesie en de biodiversiteit. BREEAM-NL heeft verschillende schema’s: BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie voor bestaande gebouwen is er BREEAM-NL In-Use, en BREEAM-NL Gebied voor het beoordelen van complete gebieden.  BREEAM In-Use is voor gebouwen in gebruik die stap voor stap worden verduurzaamd. Het verschil tussen Renovatie en In-Use? Renovatie geldt wanneer je meer dan 25% van de schil van het pand aanpakt. En alle installaties. Doe je onderdelen (glas, isolatie etc) verspreid over de tijd, dan komt het In-Use certificaat in het spel. Het In-Use certificaat is drie jaar geldig.
 De BREEAM methode is ontwikkeld door het Building Research Establishment (BRE). Dutch Green Building Council maakt de methodegeschikt voor Nederland, de BREEAM-NL richtlijnen.   

Nog even terug naar de BREEAM-NL In-Use cijfers: 160 certificaten in 2023. Hoe was dat voorgaande jaren?

“In 2022 waren het er 24, en in 2021 70, dus daar zit wel een stijgende lijn in. Bij BREEAM-NL In-Use moet je elke drie jaar hercertificeren en daardoor zien we dat het niet elk jaar gelijk is. Wat we ook zien is dat er over de langere termijn een stijgende lijn in zit.”

Stijgende lijn, maar er zijn ook behoorlijk wat panden die verduurzaamd kunnen/moeten worden?

“Die markt is inderdaad groot. En dan zijn de absolute getallen gewoon heel laag. Ik denk één procent van het totale aanbod.”

Wat moet er gebeuren om dat aantal op te krikken?

“Onbekend maakt nog onbemind. Het BREEAM-NL Nieuwbouw Certificaat bestaat al 15 jaar. BREEAM-NL In-Use bestaat veel minder lang dus dat behoeft een lange adem. Daarnaast zijn we ooit gestart met In-Use voor kantoren. Van daaruit hebben we het certificaat ook beschikbaar gemaakt voor industrie. We zijn nu bezig met een update zodat het certificaat beter aansluit bij warehouses.”

Waar moeten we aan denken?

“Denk aan daglichttoetreding. Het gaat dan over een prettige werkomgeving. Dc’s hebben een ander gebruik dan kantoren en dus horen daar andere getallen bij. Uit een wastafelkraan mag maar een bepaalde hoeveelheid water stromen. Maar in een distributiecentrum is het gebruik ervan intenser dan op kantoor. Bovendien wassen de mensen hun handen tijdens de schafttijd. Dat kan dus ook niet te lang duren en dus moet je die parameters aanpassen.”

Welke maatregelen moeten oudere distributiecentra nemen om dat (deel)certificaat te kunnen krijgen?

“Energiegerbruik van bestaande gebouwen verminderen is heel belangrijk.. Dat begint met meten is weten. Overweeg warmtekoude opslag.  Dit is een methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem. De techniek wordt gebruikt om gebouwen te verwarmen en/of te koelen. Wat voor verlichting hangt er? Door over te gaan naar moderne verlichting, led met eventueel bewegingsmelders, kan je al een hele grote stap maken. Daarnaast isolatie van dak en wanden en vergroenen van het dak. Denk aan een wateropvang gecombineerd met iets wat ook nog goed is voor de vogels of bijen. Ecologie kost geld, maar ik ben van mening dat imago ook belangrijk is. Als jij kunt aantonen dat jouw operatie duurzaam is, verbeter je ook je imago en daarmee kun je je onderscheden.”

Dit artikel is eerder verschenen in de online special verduurzaming warehouses

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.