Ga naar hoofdinhoud

Van vervuiler tot koploper energietransitie: Duitsland bundelt warehouse krachten voor groene energie


Logistiek vastgoed kan een grote speler worden in het opwekken van groene energie via zonnepanelen. Om daar in te slagen worden de krachten gebundeld.

Logistiek vastgoed transformeren van energierslurper tot groene energieleverancier. Logistiek vastgoed spelers bij onze oosterburen zien kansen: daken van distributiecentra als groene-energie opwekker. Om hierin te slagen hebben diverse partijen de krachten gebundeld.

Power of Logistics

Het nieuwe initiatief “Power of Logistics” van de themagroep logistiek vastgoed wil laten zien hoe logistiek niet alleen in de eigen elektriciteitsbehoefte kan voorzien, maar ook hoe het thema zelfvoorziening op energiegebied voor gemeenten en gemeenschappen vooruit kan.

30 miljoen vierkante meter dakoppervlak

50 miljoen vierkante meter dakoppervlak – dit is het volume aan nieuwbouw dat volgens een rapport van de logistieke vastgoedgroep van de Bundesvereinigung Logistik e.V. (BVL) alleen al in de afgelopen tien jaar op Duits logistiek vastgoed is gebouwd . Hiervan is ongeveer 30 miljoen vierkante meter geschikt voor de installatie van zonnepanelen.

Energieleverancier

Het initiatief wil logistieke initiatieven uit heel Duitsland en belanghebbenden uit de logistieke en logistieke vastgoedsector verenigen met als doel logistiek op de lange termijn als leverancier van duurzame energie te vestigen en samen het onderwerp energietransitie aan te pakken. De focus ligt op de thema’s “uitbreiding van regeneratieve energieën” en “gebruik van overtollige capaciteiten uit de logistiek”, meldt Logistik Heute.

Tot op heden is slechts een fractie van het mogelijke duurzame energiepotentieel benut, aldus het rapport. Van 2012 tot 2022 zou alleen al op de daken van de nieuwe logistieke gebouwen tot 2,5 terawattuur zonne-energie kunnen worden opgewekt en aan het openbare net worden geleverd. Dit komt overeen met de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte van ongeveer 800.000 huishoudens. Volgens het thema logistiek vastgoed zou op deze manier jaarlijks zo’n 960.000 ton CO2 kunnen worden bespaard.

400 miljoen vierkante meter dakoppervlak

“We hebben in totaal ongeveer 400 miljoen vierkante meter dakoppervlak in Duitsland en we moeten hun potentieel zo goed mogelijk benutten”, zegt Kuno Neumeier, woordvoerder van de BVL-themagroep voor logistiek vastgoed en CEO van de Logivest Group. “Tot op heden wordt de logistieke sector eerder gelijkgesteld met verkeerschaos en luchtvervuiling dan met groene energie. Het is tijd om het denken in de samenleving te veranderen, want met name gemeenten en gemeenten kunnen profiteren van overcapaciteit.”

Hindernis

“De belangrijkste hindernis voor meer zonnepanelen op logistiek vastgoed is al genomen. Want in 2012 was slechts een fractie van de nieuw aangelegde dakoppervlakken alleen al om bouwtechnische redenen geschikt voor fotovoltaïsche energie. Tegenwoordig is statische pre-installatie echter een van de normen van ontwikkelaars van logistiek vastgoed”, zegt Tilo Nahrath, woordvoerder van het Power of Logistics-initiatief en directeur van RE.source Projects GmbH.

Uitdagingen

Volgens Nahrath liggen de uitdagingen in de holistische benadering. “Van de netaansluiting tot knelpunten bij installateurs en componenten tot fiscale gevolgen voor verhuurders. Niet te verwaarlozen zijn de bureaucratische hindernissen die we willen wegwerken.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.