Uniever gaat zijn vrieshuis in het Duitse Heppenheim inzetten als gigantische energiebuffer. Unilever werkt hiervoor samen met energieadviesbureau Energeering.
Slim energiebeheer
Omdat ijs temperatuurvariaties van tot wel 4 graden Celsius kan verdragen zonder kwaliteitsverlies, kan de energievoorziening flexibel worden aangepast, stelt Unilever. Door slim energiebeheer en kunstmatige intelligentie worden het stroomverbruik en de energiekosten aanzienlijk verlaagd, vooral tijdens piekuren. Dit systeem zou kunnen bijdragen aan de energietransitie, zeggen de projectpartners.
Magazijn truc
Het idee is dat het magazijn op momenten van overvloedige hernieuwbare energie extra wordt gekoeld tot -24 graden. Wanneer de vraag naar stroom toeneemt en de prijzen stijgen, kan de energie-invoer tijdelijk worden verminderd. De opgeslagen ijsproducten fungeren dan als een ‘batterij’, waarbij de koeling behouden blijft dankzij de langzame temperatuurveranderingen in het ijs.
Volgens Unilever zorgt dit niet alleen voor kostenbesparingen, maar ook voor een duurzamer beheer van energiebronnen.