Ga naar hoofdinhoud

Unilever tovert vrieshuis om tot gigantische energiebuffer


Een diepvriesmagazijn ombouwen tot een enorme energiebuffer. Unilever doet het. De truc zit hem in de temperatuur van de ijsjes.

Uniever gaat zijn vrieshuis in het Duitse Heppenheim  inzetten als gigantische energiebuffer. Unilever werkt hiervoor samen met energieadviesbureau Energeering.

Slim energiebeheer

Omdat ijs temperatuurvariaties van tot wel 4 graden Celsius kan verdragen zonder kwaliteitsverlies, kan de energievoorziening flexibel worden aangepast, stelt Unilever. Door slim energiebeheer en kunstmatige intelligentie worden het stroomverbruik en de energiekosten aanzienlijk verlaagd, vooral tijdens piekuren. Dit systeem zou kunnen bijdragen aan de energietransitie, zeggen de projectpartners.

Magazijn truc

Het idee is dat het magazijn op momenten van overvloedige hernieuwbare energie extra wordt gekoeld tot -24 graden. Wanneer de vraag naar stroom toeneemt en de prijzen stijgen, kan de energie-invoer tijdelijk worden verminderd. De opgeslagen ijsproducten fungeren dan als een ‘batterij’, waarbij de koeling behouden blijft dankzij de langzame temperatuurveranderingen in het ijs.

Volgens Unilever zorgt dit niet alleen voor kostenbesparingen, maar ook voor een duurzamer beheer van energiebronnen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.