Het aantal ransomware-incidenten is iets gedaald ten opzichte van vorig jaar, met 121 unieke meldingen. Daarvan kwamen 76 binnen via aangiftes en 20 via incident response-bedrijven. Bij 25 incidenten was sprake van overlap: ze kwamen zowel in de maandelijkse uitvraag als in politiedata voor.
Opvallend is dat bij grote en middelgrote organisaties (vanaf ca. 50 fte) zo’n 40 procent van de aanvallen wordt gedetecteerd via deze bronnen, terwijl dit bij het mkb slechts 10-15 procent is. Dit suggereert dat het werkelijke aantal ransomware-aanvallen aanzienlijk hoger ligt.
Samenwerking cruciaal tegen cyber
De politie en het NCSC benadrukken het belang van samenwerking in de strijd tegen ransomware. Aangifte doen is essentieel, ook als criminelen al zijn betaald. Dit helpt niet alleen bij opsporing, maar kan ook ontbrekende informatie opleveren waarmee systemen ontgrendeld kunnen worden.
Wereldwijde klap tegen cybercriminelen
Het Melissa-samenwerkingsverband, waarin publieke en private partijen samenwerken tegen ransomware, wil Nederland onaantrekkelijk maken voor cybercriminelen. In 2024 speelde Nederland een belangrijke rol in operatie Endgame, waarbij in samenwerking met 14 landen meerdere botnets werden ontmanteld. Dit verstoorde de infrastructuur van cybercriminelen wereldwijd en bemoeilijkte verdere aanvallen.