Ga naar hoofdinhoud

Oppervlakte distributiecentra verdubbelt in 2050; zonnepanelen kunnen druk op duurzaamheid verlichten


De oppervlakte van logistieke gebouwen in Nederland tot 2050 zal verdubbelen. Dat geeft druk op de duurzaamheidsplannen van de bv Nederland. Zonnepanelen op dc’s kunnen die druk verlichten.

Het aantal distributiecentra blijft toenemen, met name nieuwbouw is nog altijd in trek. Dat blijkt uit de marktanalyse die Savills voor de Werkgroep Logistiek heeft gemaakt.

In 2019 kwam er 2,6 miljoen m2 logistiek vastgoed bij, wat het totaal bracht op bijna 38 miljoen m². Daar blijft het niet bij.

Verdozing zet door

Gebaseerd op een verwachte groei van 2,5% per jaar bedraagt het oppervlakte distributiecentra in 2024 al 50 miljoen. In 2050 betekent dat een verdubbeling van de oppervlakte ten opzichte van 2019.

E-commerce boosdoener

De enorme schaalvergroting, met nieuwe bedrijfspanden en distributiecentra van meer dan 100.000 m² zijn een belangrijke reden van die toename. De e-commerce is verantwoordelijk voor een groot deel van die groei, aldus de onderzoekers.

Nationale regie ontbreekt

Door de stijgende populariteit van online winkelen, groeide de omzet van de e-commerce in 2019 met 14%. Hierdoor is er een grote vraag naar bouwlocaties, waarbij er volgens Savills weinig nationale regie is bij het toekennen van schaarse grond. De verantwoordelijkheid voor de ruimtelijke ordening ligt bij de lagere overheden (gemeenten en provincies).

Renovatie oude panden

Daarnaast is het nog altijd makkelijker en voordeliger om nieuw te bouwen dan bestaande panden te renoveren. Kijkend naar de bestaande voorraad, is de ervaring van de Werkgroep Logistiek dat panden ouder dan twintig jaar lastig te renoveren en transformeren zijn. Eisen ten aanzien van locatie, verkaveling, afmetingen, bouwhoogte en energieverbruik maken dat sloop en nieuwbouw – in greenfield – vaak goedkoper is. Dit is een trend die moeilijk te doorbreken is in de huidige context van ‘verdozing’.

Duurzaamheid

Met een versnelling van de verduurzaming denkt de Werkgroep Logistiek al op korte termijn een positieve draai te geven aan de vaak ongebreidelde groei en de daaropvolgende ‘verdozingsdiscussie’.

Lees ook
Distributiecentra: de energiecentrales van de toekomst?

Zonnepanelen

Een belangrijke doelstelling in de routekaart is de dakoppervlakten optimaal te gebruiken om duurzame stroom op te wekken en terug te leveren aan het net. Zo heeft de overheid heeft op zonnepanelen ingezet door de Milieuinvesteringsaftrek (MIA) voor industriële panden te koppelen aan de verplichte aanleg van een groen dak, waarbij 50% van het dakoppervlak tevens geschikt moet zijn voor de installatie van zonnepanelen.

Andere quick wins duurzaamheid

Andere kansen voor verduurzaming zijn de zogenaamde quick wins, waarbij vooral het isoleren van de laaddeuren (docks) en het aanbrengen van ledverlichting kosteneffectief zijn. Na-isolatie van bestaande daken en gevels vergt vaak grotere investeringen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.