Ga naar hoofdinhoud

Meerlaags distributiecentrum: waarom het grote succes nog achterblijft

Foto: Tom van Oossane

De bouw van meerlaagse distributiecentra zijn vanwege ruimtegebrek een voor de hand liggend idee. Toch zijn de initiatieven nog op een hand te tellen in ons land waar ruimte niet in overvloed is. De reden: succes luistert nauw. “Voor een sluitende businesscase moeten alle elementen kloppen.”

Nu distributiecentra meer en meer onder de loep liggen in het kader van de verdozing, is de hoofdvraag:  hoe kunnen we de weinig beschikbare vierkante en kubieke meters beter benutten?

De oplossing is het bouwen van meerlaagse warehouses: warehouses met drie, vier of nog meer verdiepingen, stelde Eric Hereijgers, logistiek adviseur bij St. Onge tijdens de bijeenkomst Warehouse of the Future vorig jaar op ICT&Logistiek.

DSV en CTPark Amsterdam City

Het meest recente voorbeeld in Nederland is DSV dat in Venlo vorige maand zijn dubbeldeks dc opende. In Amsterdam staat sinds twee jaar CTPark Amsterdam City, een duurzame meerlaagse stadsdistributiehub.

Ondanks het groeiende ruimtegebrek zijn meerlaagse distributiecentra in Nederland nog schaars. Waarom deze oplossing voorlopig nog niet massaal wordt omarmd, wordt duidelijk door te kijken naar de huidige ontwikkelingen en uitdagingen.

“De voorkeur van gebruikers gaat in het algemeen uit naar enkellaags als er ruimte daarvoor beschikbaar is in de directe omgeving”, stelt adviseur Jim Orsel van internationaal vastgoedadviseur CBRE tegenover Vastgoedmarkt.nl.

Kosten meerlaags distributecentrum

Kosten is een andere reden waarom meerlaags bouwen minder aantrekkelijk is. Hoewel de bouw van meerlaagse dc’s technisch haalbaar is, zijn de kosten aanzienlijk hoger vanwege extra draagkracht en hellingbanen. Dit nadeel wordt deels gecompenseerd door lagere grondkosten.

Zie ook
Meerlaags dc bouwen: de belangrijkste aandachtspunten

En praktische uitdagingen, zoals het risico dat een stilgevallen vrachtwagen op de hellingbaan de hele operatie kan lamleggen, maken meerlaagse dc’s risicovoller.

Het CTPark Amsterdam City staat twee jaar na de opening grotendeels leeg. Dit heeft het imago van dergelijke hubs geen goed gedaan en toont de beperkte interesse van huurders.

Positieve voorbeelden

Een succesvolle uitzondering is het dubbellaags dc van De Jong Verpakking in De Lier. Door de drassige ondergrond en de behoefte aan uitbreidingsruimte werd hier gekozen voor een meerlaagse oplossing. De lange huurcontracten en specifieke gebruikseisen maakten dit project rendabel.

Dubbeldeks dc Lage Weide

De ontwikkeling van Granite REIT op Lage Weide in Utrecht past volgens Jim Orsel van CBRE ook in het rijtje succesvolle meerlaagse strategie. “Op Lage Weide is namelijk ruimtegebrek en nauwelijks beschikbaar aanbod. Ook spitst het ontwerp van Granite zich toe op één of twee gebruikers en niet op een stuk of tien”, wat ook verzekeringstechnisch makkelijker en goedkoper is.

Toekomst meerlaags warehouse

Op de vraag of meerlaagse dc’s op grotere schaal succesvol worden in de toekomst is Michiel Assink, directeur WDP alles behalve overtuigd. Zonder langjarige huurcontracten en specifieke gebruikseisen zijn de logistieke en operationele uitdagingen te groot, stelt hij in hetzelfde artikel in Vastgoedmarkt. Een doorbraak van meerlaagse dc’s in Nederland lijkt daarom nog niet evident: “Voor een sluitende businesscase moeten alle elementen kloppen; van het gebouw en zijn techniek tot aan operatie van de huurder.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.