Volgens Strootman van Strootman Landschapsarchitecten staat het landschap ‘steeds meer onder druk’: “En dat landschap is juist zo belangrijk voor recreatie, natuur en als (internationale) vestigingsvoorwaarde. Bovendien is elke vierkante meter hard nodig voor de verduurzaming van de landbouw.”
“Een trend die daar dwars doorheen loopt, is de enorme groei van de logistieke dozen in het landschap. Die ontnemen het zicht vanaf de weg op het landschap. Omdat ze zo ontzettend groot zijn, komen ze bovendien vaak in het maagdelijke landschap terecht en niet op bestaande bedrijventerreinen.”
Warehouses staan verspreid
Het onderzoek van het College van Rijksadviseurs richt zich niet alleen op XXL-dc’s, maar ook op de kleinere warehouses en op de nog te ontwikkelen dc’s vanaf 5.000 vierkante meter. “We zien dat de verrommeling van het landschap ook vaak speelt door de kleinere dozen. Als je de verdozing vergelijkt met tuinbouwkassen dan is er veel minder concentratie”, aldus Strootman.
“Logistieke dozen zijn veel meer verspreid, soms staan ze op speciale logistieke parken en in corridors langs snelwegen, of algemene bedrijventerreinen maar ook vaak solitair. Al is er geografisch gezien wel een duidelijke concentratie, waarbij Brabant er uitspringt.” De resultaten van het onderzoek worden na de zomer gepresenteerd, maar Strootman durft zich al wel aan een voorspelling te wagen.
‘Maatschappelijke kosten zijn hoger dan opbrengsten’
“Dat de maatschappelijke kosten hoger zijn dan de maatschappelijke opbrengsten, bij de huidige manier van ontwikkelen, is voor mij nu al duidelijk. Allerlei waarden die niet in geld zijn uit te drukken, zoals landschapsbeleving en biodiversiteit, komen onder druk komen te staan door de verdozing. We zullen in ieder geval gaan pleiten voor méér sturing door de betrokken overheden, niet alleen op gemeentelijk en provinciaal niveau, maar ook op Rijksniveau”, besluit Strootman.