Ga naar hoofdinhoud

Landelijke beleidslijn grote distributiecentra een feit


De landelijke beleidslijn om grootschalige distributiecentra op ‘ongewenste plekken’ te voorkomen, is na maanden vertraging een feit. De spelregels vanuit de overheid moeten verdozing een halt toeroepen.

Den Haag wil een einde maken aan de ongebreidelde groei van distributiecentra. De zogenoemde verdozing van Nederland moet worden tegengegaan door striktere regels op te stellen waar wel en waar niet grote warehouses mogen komen.

Spelregels bouw distributiecentrum

Die afspraak werd eind vorig jaar gemaakt in Den Haag. Een jaar later is de implementatie van de spelregels, na maanden vertraging, een feit. Demissionair minister Micky Adriaansen, van Economische Zaken en Klimaat presenteerde de Kamerbrief met daarin de definitieve vaststelling van de landelijke beleidslijn ‘Grip op grootschalige bedrijfsvestigingen’.

Beleidslijn

Samen met provincies, de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) en minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) zijn afspraken gemaakt over de uitvoering en naleving van de gezamenlijke, landelijke beleidslijn Grip. Provincies en gemeenten hebben inmiddels voldoende hard instrumentarium tot hun beschikking om te kunnen sturen op grootschalige bedrijfsvestigingen, zoals via een omgevingsverordening, bestemmingsplannen en/of bouwbesluiten.

tim beckmann

Lees ook
Tim Beckmann (voorzitter Dilas) pleit voor fraaie, duurzame integratie grootschalige distributiecentra

Op het gebied van het beter benutten en de ruimtelijke inrichting is de sturing in de praktijk nog lastig en vraagt vooral om ‘zachte’ middelen in de vorm van samenwerking, co-creatie en goede voorbeelden, aldus de minister.

Dilas tevreden

Tom Runhaar van Dilas, kennis- en netwerkorganisatie van logistieke en industriële (vastgoed) sector is tevreden met de beleidslijn: “‘De beleidslijn geeft de logistieke en industriële sector meer houvast voor de toekomst. De voet kan eindelijk van het rempedaal af. Tegelijkertijd realiseren we dat de ruimte in ons land schaars is en de vraag naar grootschalig vastgoed enorm is. Met dit vraagstuk moeten we gebalanceerd omgaan, vooral ook met de toekomstige transities, denk aan energie en de circulaire economie. Die vragen om een andere visie op de werklandschappen van de toekomst en als Dilas willen we daar graag een bijdrage leveren in de wijze waarop we dit vorm gaan geven.”

Clusteren

Het clusteren van grootschalige bedrijfshuisvesting is een van de thema’s die in het eerste kwartaal van 2024 integraal wordt uitgewerkt door de ministeries van EZK, VRO en IenW. Dilas pleit voor meer verticale clustering in plaats van horizontale, daar waar dat kan en wenselijk is. “Denk aan campussen waarbij logistiek wordt gerealiseerd rondom een bepaald thema en waar partijen werken aan een gezamenlijke oplossing. Dilas ziet ‘mooie kansen’ om in Nederland koploper te zijn in een cradle-to-cradle economie. “Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie en de wijze waarop we smart energiehubs bouwen.” Clustering biedt volgens Runhaar ook mogelijkheden om andere functies als huisvesting van studenten, kennis- en arbeidsmigranten te integreren.

Samenwerking

Waar Dilas in april nog fors ageerde tegen de plannen van een overheidsrapport over de toekomst van logistiek Nederland, overheerst nu samenwerking. “De toekomst is het bundelen van kennis en kunde, uit binnen- en buitenland, productie en logistiek. Dat is veel complexer dan monofunctionele bedrijventerrein ontwikkeling, want dat vereist samenwerking en vertrouwen tussen overheden en bedrijfsleven. Daarin bieden we als Dilas een uitgestoken hand om gemeenten en provincies hierbij te ondersteunen.”

Zie ook
NDL directeur pleit voor kwaliteit boven kwantiteit maar bovenal slimmer bouwen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.