Ga naar hoofdinhoud

Just-in-time Russisch roulette? “Dan snap je geen snars van het vak’


Just-in-time logistiek is als Russisch roulette. Dat stelde Christian Reinwald, hoofd product management & marketing bij Reichelt Elektronik in een artikel deze week op Warehouse Totaal. Hij stelt het systeem ter discussie. Een mening die door een drietal logistieke professionals sterk wordt betwist.

Bedrijven moeten just-in-time (JIT) planning heroverwegen. Het systeem is te fragiel en leidt tot supply chain problemen.  Dat stelde Christian Reinwald, hoofd product management & marketing bij Reichelt Elektronik deze week in een artikel op Warehouse Totaal. Hij pleit voor grotere voorraden houden. Een mening die met de grond gelijk wordt gemaakt door enkele logistieke professionals.

Jack van der Veen

Jack van der Veen, professor Supply Chain Management verbonden aan de leerstoel van evofenedex op de Nyenrode Business Universiteit liet op Linkedin als eerste zijn verbazing blijken over de opvatting van Reinwald.

Van der Veen stelt: “Het is evident dat bij grotere onzekerheden het handig kan zijn om hogere voorraden aan te houden. Just-in-time leveringen zijn dan in operationele zin inderdaad te risicovol. Het gaat mijns inziens echter ‘mis’ daar waar wordt gesteld: “Deze filosofie van “just in time” was ook vanuit bedrijfsperspectief lange tijd logisch, totdat de Corona-epidemie uitbrak […] Op dit moment zou iedereen het begrepen moeten hebben: Just in time is als Russische roulette.”

Lees ook de blog van Jack van der Veen
Reshoring is geen eenvoudige oplossing voor huidige ketenproblemen

Jammer dat er hier geen onderscheid wordt gemaakt tussen de achterliggende filosofie en de operationele leveringen. Die filosofie als onderdeel van Lean is nog springlevend en misschien wel meer nodig dan ooit. Daarin is JIT geen planningstool maar een nastrevenswaardig ideaal – de kunst is om verbeteringen te vinden die daar toe kunnen leiden. Voorraden verhogen is symptoombestrijding; prima om het bloeden te stelpen, maar op de lange termijn doet het meer kwaad dan goed.

Hessel Visser

Hessel Visser is nog stelliger in zijn reactie. “Logistiek is een vak en roepen dat JIT een vorm is van Russische roulette laat zien dat je geen snars van dat vak snapt”, aldus de docent en schrijver.

“In elke keten dien je een zekere vorm van voorraad op te nemen. Bij lange onbetrouwbare ketens is dat geheel anders dan bij korte, maar daar zit vaak een behoorlijk prijskaartje aan vast. Die zelfde verkoper riep bij dat daardoor zijn winstmarge te laag ging worden. Logistiek is een vak en roepen dat JIT een vorm is van Russische roulette laat zien dat je geen snars van dat vak snapt. Helaas zie ik nog steeds dat de ‘kijk in de keten’ vaak nog veel te kort is.”

“Ik heb net met stijgende verbazing het artikel gelezen.” Volgens Visser is hier ‘duidelijk een verkoper aan het woord’, zegt hij op het stuk van Reinwald.  

Tonnis de Boer

Tonnis de Boer van Tradecloud betreurt het dat JIT als probleem gepresenteerd wordt en heel veel voorraad en alles zelf doen als de oplossing.

“JIT heeft er voor gezorgd dat we heel goedkoop, duurzaam en efficiënt kunnen produceren, ik neem aan dat niemand daar vanaf wil? Volgens mij gaat het hier om risico management, waarbij het probleem van morgen altijd een andere dan dat van vandaag is.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.