Ga naar hoofdinhoud

Havep opent houten warehouse


Havep heeft in Goirle een vrijwel volledig houten warehouse gebouwd. Vanuit het duurzame en volledig demontabele pand verzorgt het bedrijf de distributie van werkkleding naar klanten in heel Nederland en daarbuiten. De keuze voor hout als bouwmateriaal betekent dat Havep wel wat concessies aan de inrichting heeft moeten doen.

Bouwen van duurzame warehouses. Al jaren worden er dc’s opgeleverd volgens de meest milieuvriendelijkste standaarden, maar dit warehouse van Havep valt wel erg op. Letterlijk.

Het dc is bijna compleet van hout. Het houten pand biedt onderdak aan zowel het hoofdkantoor met honderd mensen als het warehouse van 7800 vierkante meter. In totaal is 1600 kubieke meter hout verwerkt, waarvoor maar liefst 1600 ton CO2– uit de lucht is gehaald. Omdat de houten kolommen en balken via metalen verbindingsstukken aan elkaar zijn geschroefd, zijn alle materialen demontabel en herbruikbaar. Dat zijn niet alleen nieuwe materialen, stelt CEO Wilma Bloot tijdens de officiële opening. “De 900 planken van iroko-hout die in de gevel zijn verwerkt, zijn afkomstig van de Tripolis-gebouwen op de Amsterdamse Zuidas.”

Driedubbel glas

Niet alleen het bouwmateriaal is duurzaam. De vele raampartijen zijn uitgevoerd in driedubbel glas, waardoor het pand behalve veel daglicht ook een hoge isolatiewaarde heeft. Op het dak liggen 1620 zonnepanelen, waarvan 1200 afkomstig zijn van het oude pand verderop in Goirle. Samen met de warmtepompen zorgen die zonnepanelen voor een energieneutraal pand. Voor de inrichting van het warehouse is gebruik gemaakt van bestaande stellingen.

Ook op het buitenterrein is de aandacht voor duurzaamheid zichtbaar. Naast de docks, voor de ingang van het logistieke kantoor, zijn berkenbomen geplant. Aan de zij- en achterkant heeft Havep na overleg met de buurtbewoners besloten om niet tot de erfgrens te bouwen, maar een brede groenstrook met wandelpad te creëren. Daar bevinden zich ook de twee sprinklertanks, die matzwart zijn gelakt om weerkaatsing van het zonlicht te voorkomen.

Vrije overspanning

Aan de inrichting heeft Havep wel wat concessies moeten doen. Met staal en beton als bouwmaterialen is het mogelijk om een vrije overspanning van 25 meter te creëren. Met hout is 10 meter het maximum. Een deel van de houten kolommen staat daarom in de palletstellingen, wat ten koste gaat van het aantal palletlocaties. “We kunnen daardoor iets minder efficiënte routes rijden en hebben iets meer ruimte nodig, maar daar staat tegenover dat we nu wel een volledig duurzaam warehouse hebben”, vertelt Fedor Nouwen, supply chain manager van Havep.

Met de verhuizing naar het nieuwe pand neemt Havep afscheid van de locatie waar de familie Van Puijenbroek – eigenaar van Havep – 157 jaar geleden een textielfabriek bouwde. De productie is inmiddels verplaatst naar Tunesië en Macedonië. Wat overbleef, was een uitgestrekt terrein met verschillende ruimtes waarover alle afdelingen waren verspreid. Het nieuwe pand is efficiënter en compacter. “Omdat we nu dichter op elkaar opereren, is de interne samenwerking verbeterd”, weet Nouwen.

WMS met voicepicking

Ook het nieuwe warehouse is een stuk efficiënter. Voorheen lag de voorraad in een ruimte met een laag plafond. Nu kan Havep optimaal gebruik maken van de hoogte. Een groot deel van de pickvoorraad ligt nog steeds in doorrol- en legbordstellingen, maar de bulkvoorraad en langzaamlopers liggen nu in palletstellingen. Met inductiegestuurde man-up-trucks van Jungheinrich is Havep in staat om te orderpicken op hoogte.

Voor aansturing van het orderpickproces heeft Havep een nieuw warehouse management systeem van Actemium ingevoerd. Op de vorige locatie werkten de orderpickers nog met papieren picklijsten. “Nu maken we gebruik van voicepicking, zodat orderpickers hun handen vrij hebben. Drie weken na de start zien we al een stijging van de productiviteit met vijf tot tien procent. En er is nog ruimte genoeg voor verdere verbetering”, aldus Nouwen.

Achterstand in uitlevering

De verhuizing naar het nieuwe warehouse en de implementatie van het nieuwe WMS had wat voeten in de aarde. Mede door het tekort aan grondstoffen in de supply chain heeft Havep daardoor een achterstand in de uitlevering van orders opgelopen. Tijdens de officiële opening boot Bloot daarvoor haar excuses aan aan de klanten. “Die hebben wat langer op hun orders moeten wachten dan ze gewend zijn. Maar inmiddels hebben we weer grip op de operatie en zijn de achterstanden bijna weggewerkt.”

Als dat het geval is, wil Havep tijd vrijmaken voor optimalisatie van de processen in het warehouse. Met name op het gebied van orderpicking liggen kansen. “De orderpickers maken gebruik van pickkarren, zodat ze meerdere orders tegelijk kunnen verzamelen. Op dit moment zijn we echter nog niet in staat om de orders direct in de verzenddozen te verzamelen. Daarmee gaan we straks aan de slag. Ook willen we dan de inslag- en uitslagtaken combineren. Dan rijden onze trucks straks minder vaak met lege vorken.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.