Ga naar hoofdinhoud

Distributiecentrum mooi inpassen in het landschap? ‘betrek Welstand er op tijd bij’



Het aantal grote distributiecentra blijft groeien. Is het mogelijk om deze grootschalige bebouwing op een esthetisch verantwoorde manier in te passen? Experts zijn optimistisch maar benadrukken dat vroegtijdige betrokkenheid van adviescommissies cruciaal is.

Distributiecentra liggen al langere tijd onder een vergrootglas. Verdozing en verrommeling van het landshap zijn veel gehoorde kreten. Een nieuw landelijke Beleidslijn moet dit tegengaan. Maar bedrijven kunnen ook zelf stappen maken in het proces. Distributiecentra kunnen landschappelijk goed worden ingepast. Voorwaarde is dat de gemeentelijke adviescommissie voor ruimtelijke kwaliteit, voorheen commissie Welstand of Omgevingskwaliteit, vroeg in het proces wordt betrokken. Dat stellen een driestal experts tegenover Stadszaken.

Expertise verankeren

Mariëlle Hoefsloot, directeur van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit, benadrukt het belang van ruimtelijke kwaliteit in het vroege stadium van gebiedsontwikkeling. Ze stelt voor om expertise al in te zetten tijdens de beleidsvorming, om visies te verankeren in de praktijk. Deze aanpak kan problemen voorkomen zoals ongunstige locatiekeuzes en gebrek aan samenhang met de omgeving.

Functiemenging warehouse

Merten Nefs, onderzoeker en planoloog verbonden aan Erasmus UPT wijst op drie problemen met grote dc’s: ongeschikte locaties, gebrek aan zichtbare voordelen voor de omgeving, en een gebrek aan architectonische waarde op de lange termijn. Ruimtelijke kwaliteit gaat niet alleen over esthetiek maar ook over functionaliteit en duurzaamheid.

topsector logistiek boegbeeld

Interview Ronald Paul, voorzitter Topsector Logistiek
‘ Slechts 0,13% van de buitenruimte betreft logistiek vastgoed’

Het is essentieel dat gemeenten zich afvragen hoe grote bedrijven een positieve bijdrage kunnen leveren aan de ruimtelijke kwaliteit van een gebied, in plaats van andersom. Gemeenten kunnen bedrijven helpen relevanter te zijn voor hun omgeving door functiemenging te stimuleren en eisen te stellen aan duurzaamheid en esthetiek.

Strenge beeldkwaliteitsplannen

Rik Onderdelinden, programmateamleider Omgevingskwaliteit bij Het Oversticht (welstand- en monumentenadvisering aan gemeenten)  pleit voor een doordachter beleid, zoals het opstellen van beeldkwaliteitsplannen voor industriële zones om de kwaliteit van architectuur en groenvoorzieningen te waarborgen. Positieve voorbeelden zijn te vinden in steden zoals Zwolle, waar strenge beeldkwaliteitsplannen de norm zijn.

De betrokkenheid van gemeentelijke adviescommissies voor ruimtelijke kwaliteit moet worden versterkt, bijvoorbeeld door ze al vroeg in het proces in te schakelen en hen een actievere rol te geven bij het beoordelen van ontwikkelingen op bedrijventerreinen. De Omgevingswet kan hierbij een nuttig instrument zijn, mits goed toegepast.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.