Globalisering en blijft essentieel en op recordhoogte. Dat blijkt uit de nieuwste DHL Global Connectedness Report 2024. In dit rapport wordt een uitgebreide analyse van de stand van de globalisering gegeven. Het rapport volgt handels-, kapitaal-, informatie- en mensenstromen wereldwijd en meet de globalisering van 181 landen en gebieden.
Handelsgroei 2024
Bereikte globalisering in 2022 een recordhoogte, in 2023 bleef dat niveau nagenoeg gehandhaafd ondanks wereldwijde schokken zoals de Covid-19-pandemie en geopolitieke conflicten. Het aandeel van de wereldwijde productie dat internationaal wordt verhandeld, bereikte in 2022 opnieuw een recordhoogte. Na een vertraging in 2023 wordt verwacht dat de handelsgroei in 2024 zal versnellen.
John Pearson, CEO van DHL Express, benadrukt dat de bevindingen van het rapport aantonen dat globalisering nog steeds een invloedrijke kracht is die mogelijkheden biedt voor individuen, bedrijven en naties.
Nederland globalisering kampioen
Singapore staat bovenaan de ranglijst van meest geglobaliseerde landen, gevolgd door Nederland en Ierland. Europa blijft de meest wereldwijd verbonden regio, gevolgd door Noord-Amerika en het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
De banden tussen de VS en China nemen af, terwijl Rusland een ongekende daling in verbondenheid laat zien. Echter, er is geen brede opsplitsing van de wereldeconomie tussen rivaliserende geopolitieke blokken.
Steven Altman, van het NYU Stern’s Center for the Future of Management, merkt op dat hoewel geopolitieke dreigingen en verschuivingen in het overheidsbeleid risico’s vormen, de internationale stromen nog steeds groeien en maar weinig landen de banden met hun traditionele tegenhangers verbreken.