Ga naar hoofdinhoud

Arbeidsveiligheid in logistieke sector wederom afgenomen


Het aantal bedrijfsongevallen is in 2017 weer toegenomen ten opzichte van 2016. Het aantal ongevalsmeldingen stijgt met 12 procent van 3.786 naar 4.225 meldingen. Dat blijkt uit het rapport ‘de Staat van arbeidsveiligheid’ dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vandaag publiceerde. De inspectie van SZW schetst in de publicatie de achtergronden achter de cijfers van arbeidsongevallen (en beroepsziekten). De sector ‘vervoer en opslag’ behoort al jaren tot 1 van de hoofdsectoren waarin de meeste ernstige arbeidsongevallen plaatsvinden. Daarin is geen verschuiving opgetreden ten opzichte van voorgaande jaren meldt het ministerie.

Stijgers & dalers
Op basis van alle meldingen is in 2017 een onderzoek ingesteld naar 2.536 ernstige arbeidsongevallen. Dit is een toename van 7 procent ten opzichte van 2016. Het aandeel van uitzendkrachten als slachtoffer van ernstige arbeidsongevallen neemt sinds 2012 toe. In 2017 is voor het eerst meer dan een vijfde (21 procent) van de geregistreerde slachtoffers uitzendkracht. Volgens de inspectie onderstreept dit het belang voor veiligheid in beroepsopleidingen en een goede begeleiding bij de start op de arbeidsmarkt. Het aantal arbeidsongevallen met dodelijke afloop is wel gedaald van 70 naar 50 ongevallen. Het aantal dodelijke slachtoffers schommelt al jaren tussen de 50 en 70. In 2016 vielen er nog 70 dodelijke arbeidsslachtoffers, 19 meer dan in 2015.

Heftruck boosdoener in interne logistiek
Het aantal zware ongelukken met heftrucks is een aanhoudend probleem binnen warehouses. Jaarlijks gebeuren er ongeveer 150 ernstige ongevallen in magazijnen. Volgens het RIVM overlijden er per jaar gemiddeld vijf mensen na een ongeluk met een heftruck.

Verklaring
Vorig jaar belichtte de inspectie vorig jaar al over de samenhang tussen het toenemend aantal ernstige arbeidsongevallen en de aantrekkende economie. De hieruit voortvloeiende krapte op de arbeidsmarkt ziet de Inspectie van SZW mede als oorzaak. Met name de bovengemiddelde economische groei in een aantal hoogrisicosectoren als de bouw en industrie kan de opgaande lijn in het aantal ernstige arbeidsongevallen verklaren. Bovendien ligt de werkdruk hoog in deze risicosectoren.

 

 

RI&E 1e stap
Uit analyse blijkt dat wanneer bedrijven adequaat een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) doorvoeren, dit een belangrijke eerste stap kan zijn naar een betere veiligheidscultuur. Dit schrijft inspecteur generaal Marc Kuipers in het voorwoord van het rapport. Volgens de Inspectie heeft maar 27 procent van de bedrijven een RI&E opgesteld, waarin alle belangrijke risico’s zijn geïnventariseerd. Met name de grote bedrijven werken met een RI&E; waar 60 procent van alle werknemers een baan heeft. Dus 40 procent werkt bij een werkgever die niet beschikt over een veiligheidsinventarisatie en evaluatie.

Vorig jaar hekelde Kuipers de houding van bedrijven die de verantwoordelijkheid voor veiligheid van zich afschuiven. In het tv-programma De Monitor noemde hij het percentage bedrijven dat niet beschikt over een RI&E als ‘schokkend.’ “Nog te vaak komen we bedrijven tegen die zeggen: Als het economisch meezit heb ik geen tijd voor arbeidsveiligheid en als het economisch tegenzit heb ik er geen geld voor.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.