Ga naar hoofdinhoud

Video • Vernietigen is voor Amazon goedkoper dan doneren


ZDF zond gisterenavond een onthullende reportage uit. Hieruit blijkt dat Amazon op grote schaal retouren en nieuwe artikelen sloopt met afvalpersen. In de uitzending wordt duidelijk dat vernietigen voor de online retailer goedkoper is dan het doneren van restpartijen aan goede doelen, omdat er dan omzetbelasting over betaald moet worden. Aan het ‘op verzoek vernietigen’ van artikelen verkocht door externe verkopers wordt zelfs geld verdiend door de Amerikaanse e-commerce-gigant.

Een half jaar geleden kreeg de redactie van het Duitse actualiteitenprogramma ‘Frontal21’ een tip binnen. Er zouden massaal producten worden gesloopt in de 11 Duitse distributiecentra van Amazon: retouren, maar ook nieuwe artikelen, ongeopend en in originele verpakking. Amazon-medewerkers die veelal niet meer dan 1500 Euro netto overhouden aan hun werk, willen hier volgens de onderzoeksjournalisten niet langer over zwijgen. Zij doen (anoniem) hun verhaal. Het bewijs: lange productlijsten, gemarkeerd met het label ‘destroy’ en in het geheim gemaakte foto’s. Volgens een werkneemster betreft het per dag honderden artikelen met een waarde van tienduizenden euro’s die de prullenbak ingaan.

“Er waren ook nieuwe spullen bij die vernietigd werden. Dure koffiemachines die meer dan 2.000 Euro kosten. Natuurlijk hadden ze soms kleine schoonheidsfoutjes, maar vaak functioneerde alles nog.”

-Logistiek medewerkster Amazon

ZDF-reportage

Volgens oud-medewerker Tim Schmidt werden er ‘destroy’-pallets vol afgevoerd met daarop dozen van tablets en andere elektronica. Voor de vernietiging werden er volgens hem industriële persen gebruikt. Norbert Faltin behoorde tot de ondernemingsraad van Amazon; hij meldt dat er in het DC in Koblenz voedingsmiddelen, maar ook boeken en cd’s door de persen zijn gegaan.

Kostenplaatje
De kern van het probleem zit in de kosten die Amazon bespaart door artikelen te vernietigen. Het bedrijf doneert jaarlijks voor duizenden Euro’s aan goederen zoals speelgoed en kleding, bestemd voor goede doelen. Het programma komt met het volgende rekenvoorbeeld. Als Amazon een pallet met shampoo schenkt ter waarde van 100.000 Euro dan moet daar nog 19.000 Euro aan omzetbelasting over betaald worden. Vernietiging kost volgens de berekening slechts 5.000 Euro en is belastingvrij. Doneren is dus duurder dan vernietigen.

Omdat Amazon ook de logistiek verzorgt voor veel externe verkopers, wordt het voor hen ook een kostenplaatje; vernietigen is goedkoper is dan niet verkochte goederen blijven opslaan, waarvoor Amazon soms wel tot 1000 Euro per kubieke meter rekent. Het laten vernietigen -door Amazon- is goedkoper dan retour te laten sturen. Kortom; Amazon verdient zelfs aan de vernietiging van restpartijen van externe verkopers, stellen de programmamakers. Zij baseren zich op interne documenten, waarin deze ‘vernietigingsdienst’ aangeboden wordt.

0 reacties op “Video • Vernietigen is voor Amazon goedkoper dan doneren

  • De reactie van Amazon is wel tekenend voor het bedrijf. Ze kunnen niet buiten arbeidsmigranten omdat ze niet in staat zijn normale lonen te betalen echter zijn ze wel in staat om via de achterdeur retour producten te vernietigen. Ook die zullen ergens van betaald moeten worden. Of is het zo dat de consument door deze praktijken nog steeds teveel betaald. Dit beeld, wat vermoedelijk dus bij meerdere webwinkels zal gebeuren, staat haaks op alle inspanningen die er geleverd moeten worden om de aarde voor toekomstige generaties leefbaar te houden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.