Ga naar hoofdinhoud

Deze 9 gemeenten verkochten in 2017 de meeste meters

Foto: Maarten van Maanen

De ingebruikname van bedrijfsruimte is in 2017 op een recordhoogte van 4,5 miljoen m2 uitgekomen. Dit blijkt uit de nieuwste editie Nederland Compleet van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. In veel gemeenten verkochten vierkante meters als warme broodjes. Bekijk hier de 9 gemeenten die de meeste meters verkochten.

Op het gebied van logistics werden de meeste vierkante meters verkocht in Venlo: 441.000 m2. Op plek twee staat Lelystad met 170.000 m2, gevolgd door Tilburg op plaats 3 met 151.000 m2. Op plaats vier staat Utrecht met 126.000 m2 en op vijf vinden we Bleiswijk met 121.000 m2. Nieuwegein staat met 106.000 m2 op plek zes. Op zeven staat Moerdijk met 102.000 m2 en Eindhoven staat op plek acht met 96.000 m2. De negende gemeente is Roosendaal met 71.000 m2.

Afzetgebieden groter

Nederland weet nog altijd veel logistiek dienstverleners aan zich te binden die vanuit Europese Distributiecentra een groot Europees afzetgebied bedienen. Mede doordat deze afzetgebieden steeds groter worden, neemt de behoefte aan grootschalige distributieruimten toe. Deze grote transacties stuwen de opname. Nieuwbouwplannen die nog niet in uitvoering zijn, worden niet meegenomen in het aanbod. Dit blijkt ook uit de top 9 grootste bedrijfsruimtetransacties in 2017. De hele top 9 bestaat uit logistiek vastgoed en in acht gevallen gaat het om nieuwbouw. De grootste transactie vond plaats in Lelystad waar Inditex 170.000 m² gaat gebruiken.

Geografische spreiding

Door de nadruk op grootschalige transacties is de geografische spreiding van logistiek vastgoed beperkt. In totaal is de opname in 2017 verspreid over 57 plaatsen in Nederland.. De top 9 plaatsen waar de hoogste opname in logistiek vastgoed heeft plaatsgevonden, is een mix van hotspots waarbij multimodaliteit doorslaggevend is en hotspots waarbij multimodaliteit en de nabijheid van consumenten cruciaal is. De ingebruikname van industrieel vastgoed kent een veel grotere geografische spreiding. De top is goed voor ‘slechts’ 22 procent van de landelijke opname, maar bestaat ook uit omvangrijke transacties tussen 12.500 en 35.000 m². De totale opname is verdeeld over 318 plaatsen. In 2017 is in Amsterdam het meeste industriële vastgoed in gebruik genomen, gevolgd door ’s-Hertogenbosch en Rotterdam. De lijst laat zien dat nabijheid van consumenten cruciaal is.

Uitschieters in de regio

Jan Verhaegh, Head of Industrial Cushman & Wakefield: “De groei van industrieel vastgoed vindt gelijkmatig over Nederland plaats. Wel geldt dat wij negen industrieel economisch sterke gebieden onderscheiden. Naast de Randstad zien we uitschieters in de regio’s Twente, Zwolle, Arnhem-Nijmegen en Brabant. Op veel plekken in deze regio’s wordt de opname geremd door schaarste aan kwalitatief hoogwaardig aanbod.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.