Ga naar hoofdinhoud

Zo houd je een magazijn vol stellingen veilig


In november gingen de beelden uit onderstaande video de wereld over. Een vorkheftruck beweegt zich door een gangpad langs metershoge stellingen. De chauffeur wijkt iets uit naar links en schampt een palletrek. De stellingen vallen als dominostenen om en de bestuurder wordt begraven onder het karton.

Het incident vond een jaar eerder plaats, maar de beelden ervan kwamen vier maanden geleden pas naar buiten. Het is onduidelijk welk magazijn het betreft en hoe het met de chauffeur is vergaan, maar het incident toonde wederom aan dat het belangrijk is om bewust te blijven van de gevaren binnen een warehouse.

https://www.youtube.com/watch?v=TT_ZLV6nKbw

De vraag is dan ook: hoe kunnen logistiek managers en medewerkers dit soort ongelukken voorkomen? Wat te doen om de veiligheid van magazijnen vol stellingen te waarborgen? Warehouse Totaal zet veertien tips op een rij.

  • Zet de stellingen op een stabiele ondergrond. Ga met de leverancier in gesprek over hoe je dit het beste kan organiseren.
  • Zorg voor opgeruimde stellingen. Ontdoe de rekken van rommel en gereedschap en gebruik ze enkel voor de opslag. Daar zijn ze immers voor bedoeld.
  • Houd rekening de capaciteit van de stellingen. Sla niet te veel materiaal op om te veel gewicht op de stellingen te voorkomen. Vraag de sterkteberekeningen op bij de leverancier.
  • Kies voor heftrucks met een blue-spot. Dat is een visueel waarschuwingssignaal dat de vloer blauw kleurt. Daardoor kan een medewerker tijdig zien dat er een heftruck aankomt.
  • Spreek verkeersregels af in het magazijn. Houd de voetpaden en werkplekken gescheiden en voorzie de vloer van zebrapaden.
  • Zorg dat de aandacht voor veiligheid niet verslapt. Bied programma’s aan en ga regelmatig in overleg om te kijken wat er beter kan.
  • Bevestiging aanrijbescherming tegen de magazijnstellingen. Maar wijs de chauffeur er wel op dat de term ‘aanrijbescherming’ niet letterlijk genomen moet worden.  
  • Hang bolspiegels op bij kruispunten, bijvoorbeeld op plaatsen waar het zicht door stellingen wordt ontnomen.
  • Laat de magazijnmedewerkers fluorescerende werkkleding dragen, of in ieder geval kleding die afwijkt van de kleuren van stellingen en/of heftrucks.
  • Hecht waarde aan goede palletplaatsing en probeer de pallets onder de klossen te ondersteunen. Bijvoorbeeld middels vlonders.
  • Maak proefopstellingen en voer testen uit als je bijvoorbeeld pallets van mindere kwaliteit gebruikt. Zo’n test kan inhouden dat je een pallet bewust aanstoot om te kijken wat er gebeurt.
  • Laat de stellingen eens in de zoveel tijd keuren. Is er schade? Herstel deze meteen en wacht er niet mee.
  • Let op de hoogte van de onderste inrijstelling. Deze stelling is de fundering van de rest en moet dus voldoende capaciteit kunnen dragen.

Dooddoeners

Tot slot: overweeg grotere gangpaden. Hoe breder het gangpad, hoe kleiner de kans op aanrijdingen tussen truck en stelling. Want in de video zie je wat er kan gebeuren als het toch misgaat. Bij bredere paden leveren bedrijven wel opslagcapaciteit in, weet ook Theo Lagendijk. Hij adviseert logistiek bedrijven met zijn bedrijf Logis Dienstverlenging op het gebied van onder andere veiligheid. Hij schreef ook het e-book ‘Magazijngevaren‘.

“Bredere paden kunnen de veiligheid verbeteren, maar bedrijven houden dan minder ruimte over en sommige magazijnen zijn prijzig. Een koelmagazijn is bijvoorbeeld erg duur. Als iets geld kost, verdwijnt de veiligheid meestal naar achteren”, aldus Lagendijk, die hoopt dat bedrijven en logistiek managers zich bewuster worden van de (on)veiligheid in magazijnen. “De gedachtegang is: zolang het goed gaat, gaat het goed. Of men zegt: ‘we doen het altijd zo’. Dat soort dooddoeners hoor je vaak. Ze worden pas wakker geschud als het een keer fout gaat.”

De video van het in elkaar stortende magazijn heeft Lagendijk meermaals gezien. Wat ging er volgens hem mis? “Het zal een samenloop van omstandigheden zijn geweest. Vaak zie je wel dat chauffeurs op een heftruck met twee dingen tegelijk bezig zijn: ze besturen de heftruck en kijken op het scherm. Dan loop je het risico de aandacht kwijt te raken. Vergelijk het met het gebruik van een mobieltje in een auto. Daarnaast zag ik dat de stellingen erg hoog waren. Een tikje kan dan al genoeg zijn…”

Veiligste Magazijn 2019

De inschrijving voor de prijs Veiligste Magazijn 2019 is geopend. Wil jij met jouw bedrijf kans maken op het goud, zilver of brons? Schrijf je dan hier in en doe dat vóór 1 juni. De winnaar wordt in het najaar bekendgemaakt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.