Veiligheid moet altijd op de eerste plaats komen in het magazijn. Ja logisch, is de automatische reactie. Waar anders? Iedereen wil aan het eind van de dag weer gezond en heel naar huis. Maar zeg eens eerlijk, warehousemanager: ben je daar consequent in of vind je dat je er niet aan ontkomt om af en toe iets door de vingers te zien?
Even andere prioriteiten?
Thuis op de bank, tijdens een borrel of cursus klinkt het zo vanzelfsprekend. Maar tijdens piektijden of op zo’n dag dat alles tegenzit, heb je soms heel even andere prioriteiten. Althans, zo lijkt het.
Toch kan ik er niets anders van maken: als je veiligheid op de eerste plaats zet – en ik reken erop dat je dat doet, en vol overtuiging – moet je dat als manager of MT ook in alles wat je doet doortrekken. Consequent. Aan veiligheid werk je altijd en overal. Je kunt het niet ’s ochtends wel doen en ’s middags niet. Net zomin als wel op de productieafdeling en niet op de logistieke afdeling.
Tip: maak veiligheid bij elke vergadering het eerste agendapunt. Zet het dus ook letterlijk op de eerste plaats. Dan kan niemand eromheen en laat je zien dat je veiligheid écht belangrijk vindt. Een goede manier om de gezonde veiligheidscultuur er goed in te krijgen.
![](https://www.warehousetotaal.nl/wp-content/uploads/2021/09/Zet-veiligheid-op-1-in-je-agenda-logo.png)
Voorbeeld
Laat zien dat je veilig werken belangrijk vindt. Op de eerste plaats door je eigen gedrag als warehousemanager. Je hebt nu eenmaal een voorbeeldfunctie… Gedraag je daar dan ook zelf naar. Dat geldt natuurlijk ook voor een directeur en voor een teamleider.
Anders krijg je het personeel nooit mee in de gedragsverandering. Je moet de medewerkers ook betrekken bij het beleid en bij maatregelen. Niets zo funest als wanneer men denkt dat het een stokpaardje is van de leiding en dat het toch niet uitmaakt wat zij vinden.
Prijs je gelukkig
Organiseer bijvoorbeeld geregeld zogeheten ‘gemba walks’: wandel met een groepje medewerkers over de werkvloer… kijk, praat en vraag: wat zien we? Waar zitten risico’s? Wat betekent dat? Wat moeten we eraan doen?
Neem alle meldingen, zorgen, klachten, ideeën, suggesties van je collega’s serieus. En prijs je gelukkig: je hebt hen kennelijk weten te raken. Ze zijn oprecht betrokken bij de veiligheid en nog bereid om er moeite voor te doen ook.
Aanpassen… of wegwezen
Om het goed te doen moet van hoog tot laag over veilig werken worden nagedacht – en er ook aan worden gewerkt. Dus ook de general manager en de aandeelhouders. Als zij alleen maar in hun omzetbonus of rendement geïnteresseerd zijn, geven ze een ander (lees: fout) signaal af. Dan krijg je veiligheid nooit op plek 1.
Anders is dat met een teamleider… Als die veiligheid eigenlijk maar van ondergeschikt belang vindt, dan komt hij er niet mee weg – als tenminste de rest van het management wél veilig werken boven alles stelt. Dan is het aanpassen… of wegwezen. In het laatste geval zal het waarschijnlijk niet al te druk zijn op de afscheidsreceptie – als die er komt.