De winkels van Albert Heijn blijven steeds langer open. Maar omdat het niet makkelijk is om genoeg personeel te vinden dat ‘elk moment van de dag’ wil werken, was een meer gemechaniseerd dc noodzakelijk, legt Cees van Vliet uit aan Warehouse Totaal. Hij is directeur winkels en distributie bij de supermarktketen.
Het distributiecentrum voor houdbare producten in Zaandam hoopt nog dit kwartaal de eerste winkel te bevoorraden. Later komen steeds meer filialen aan de beurt. “In het oude dc werken op elk moment van de dag gemiddeld honderd mensen, straks niet meer dan dertig. Dat zijn dan geen orderpickers meer, maar operators die de machines aan de gang moeten houden”, legt Van Vliet uit.
Het volledige artikel is te lezen in de nieuwste editie van Warehouse Totaal. Daarin wordt ook aandacht besteed aan onder meer een nieuw hoogbouwmagazijn voor Haribo en het nieuwe dc van Asko. Hiernaast valt het aangrijpende verhaal te lezen van Lars van Rode, die zijn been verloor bij een heftruckongeval.
Door de mechanisatie van het dc is er dus minder personeel nodig, maar kan er wel vijftig procent meer goederen worden verwerkt. Daarnaast kunnen de winkels meer ‘op maat’ worden beleverd. Dat houdt onder meer in dat vakkenvullers de rolcontainers niet meer hoeven te splitsen om hun producten te sorteren.
In Zaandam worden de rolcontainers gestapeld door veertien robotcellen met elk twee knikarmrobots. De vraag is of Albert Heijn meer dc’s gaat automatiseren. Van Vliet: “Wij willen eerst dit dc helemaal werkend krijgen voordat we gaan nadenken over mechanisering van de andere regionale dc’s. Maar één ding is duidelijk: bedrijven die op termijn willen blijven bestaan, zullen moeten investeren in technologie. Ook in de dc’s.”