Een volledig gerobotiseerd warehouse. Vooraanstaande partijen op het gebied van robotisering in Nederland als PostNL, Bol.com en Ceva, verwachten dat dit nog wel lang zou duren. Maar Amazon is aardig op weg, zo bleek deze week uit een presentatie van Tye Brady, hoofd van Amazon Robotics.
Amazon robot toekomst
Brady toonde tijdens het Re: mars evenement een glimp van hoe de toekomst eruit zal zien voor zijn interne geautomatiseerde systemen. Amazon heeft een nieuwe vloot van robots en geautomatiseerde systemen onthuld, waaronder de eerste volledig autonome robot die volgens het bedrijf veilig naast mensen op de magazijnvloer kan werken.
Autonome robot
De robot, Proteus genaamd, transporteert zelfstandig grote en zware karren met pakketten door het warehouse.”Proteus beweegt zich autonoom door onze faciliteiten met behulp van geavanceerde veiligheids-, perceptie- en navigatietechnologie die is ontwikkeld door Amazon”, zegt het bedrijf.
Amazon drang naar robots
De technologie maakt deel uit van een beloofde automatiseringsgolf die bedoeld is om de productiviteit en veiligheid in de magazijnen van het bedrijf te verbeteren. Robots moeten Amazon meer efficiency geven, minder afhankelijkheid van personeel en de veiligheid in het dc vergroten. Amazon ligt regelmatig onder vuur ligt van vakbonden over werkdruk en ongevallen.
Kiva
De nieuwe robots volgen 10 jaar nadat Amazon Kiva inlijfde. Amazon beweert dat het heeft bewezen dat critici van automatisering ongelijk hebben door sindsdien zowel het menselijke personeelsbestand als de roboticavloot uit te breiden. Het bedrijf zegt 520.000 robotaandrijvingen te hebben en wereldwijd meer dan een miljoen banen te hebben toegevoegd.
“Cardinal” pakketsorteersysteem
Een ander robotsystemen die voor het eerst werd getoond is “Cardinal”, die AI en computervisie gebruikt om pakketten te selecteren en op te tillen, labels te lezen en ze in de juiste karren te sorteren. Amazon zegt dat Cardinal “het risico op letsel bij werknemers vermindert door taken uit te voeren die het tillen en draaien van grote of zware pakketten of gecompliceerde verpakking in een besloten ruimte vereisen.”
Het bedrijf voegt hieraan toe: “Met Cardinal vindt het sorteren van pakketten eerder in het verzendproces plaats, wat resulteert in een snellere verwerkingstijd in de faciliteit. Amazon-verzendactiviteiten verlopen soepeler omdat Cardinal batchgebaseerd handmatig werk omzet in continu, geautomatiseerd werk.
Amazon zegt dat het momenteel een prototype test dat pakketten tot ruim 22 kilogram kan tillen, en verwacht Cardinal volgend jaar naar uit te rollen naar zijn fulfilmentcentra.
Het nieuwe AR ID-systeem van Amazon.
Een ander nieuw systeem, AR ID genaamd, maakt gebruik van computervisie en machine learning om automatisch labels te detecteren en te scannen op pakketten die door een gebied worden verplaatst. Handscanners worden hierdoor wordt verminderd of geëlimineerd. Het is vergelijkbaar met een scannermachine bij een self-checkout in een winkel, waarbij de streepjescode niet langer perfect hoeft te worden uitgelijnd. “AR ID maakt een einde aan het handmatige scanproces door gebruik te maken van een uniek camerasysteem met 120 frames per seconde.”
Ten slotte toonde het bedrijf een nieuw geautomatiseerd Containerized Storage System wat moet zorgen voor minder bukken, reiken en klimmen.