Drones zijn al jaren in opmars in de logistiek. Grote bedrijven experimenteren al ruim een decennium met onbemande vliegtuigjes voor de last mile. McKinsey rapporteerde dat droneleveringen tussen 2021 en 2022 met 80% zijn toegenomen, tot bijna 875.000 wereldwijd.
En dat zal niet minder worden, merkt ook Garner op in zijn recente rapport. De techniek die als een hype begon wordt meer en meer volwassen en toepasbaar in de logistiek; niet alleen voor de last mile waar de techniek en de toepasbaarheid rappe vooruitgang boekt..
Voordelen drones
Drones bieden snelle en directe leveringen, vooral in moeilijk bereikbare of stedelijke gebieden waar verkeer en infrastructuur een uitdaging vormen. Amazon werkt al jarenlang aan zijn drone last mile. Met de nieuwste vergunning lijkt het plan definitief van de grond te komen. De e-commercereus mikt op 500 miljoen leveringen per jaar. En Amazon heeft ook grote plannen voor drone delivery in Europa.
Met geavanceerde technologieën zoals AI, machine learning en GPS kunnen drones pakketten autonoom afleveren en reistijden drastisch verkorten. Ze navigeren over files, bereiken afgelegen locaties en presteren zelfs in slecht weer. Dit verhoogt niet alleen de efficiëntie, maar ook de klanttevredenheid.
Voorraad tellen via drones
Maar de laatste jaren zien we drones ook steeds vaker opduiken in distributiecentra. Niet als bezorghulpje maar als vliegensvlugge teller van voorraad. Geodis heeft de techniek omarmd en wat te denken van Ikea die in zijn dc in België drone heeft rondvliegen. In 2019 was Kuehne + Nagel een van de eerste die drones inzette om voorraad te tellen in het dc. Ook in Nederland wordt er al jaren volop geëxperimenteerd onder meer via Arox. Drones zijn ook geland bij DSV die de techniek in meerdere dc’s heeft uitgerold na een succesvolle test.
Toepassingen van drones in logistiek
Last-mile levering: Bedrijven zoals Wing en Flytrex richten zich op stedelijke leveringen van kleine pakketten, voedsel en medische benodigdheden.
Gezondheidszorg: Zipline heeft al miljoenen medische leveringen uitgevoerd in afgelegen gebieden, wat de toegang tot zorg verbetert.
Magazijnbeheer: Drones zoals die van Gather AI verhogen de nauwkeurigheid van voorraadbeheer tot 99%.
Vrachtvervoer: Matternet ontwikkelt drones voor intercity- en grensoverschrijdende transporten, wat tijd en kosten bespaar
De drone markt in de logistiek groeit snel en wordt in 2024 geschat op $7,2 miljard, met een verwachte groei naar $29,6miljard in 2029 (CAGR 26,4%). Dit wordt aangedreven door innovaties en de groeiende vraag naar snelle, kosteneffectieve oplossingen. Zo ontving Verity recent nog vele miljoenen om zijn business verder te kunnen ontwikkelen. Verity drones zijn recent ingebruik genomen door UPS.
Uitdagingen drones
Uitdagingen voor dronebouwers en gebruikers zijn er ook. Naast wetgeving ligt dat vooral op technisch vlak. De belangrijkste uitdagingen zijn:
• Verbetering van AI voor autonoom navigeren in complexe omgevingen.
• Ontwikkeling van efficiëntere batterijen voor langere vluchten en zwaardere ladingen.
• Naleving van regelgeving zoals BVLOS (Beyond Visual Line of Sight).
• Swarm-technologie voor grootschalige coördinatie van drones.
Drones transformeren de logistiek en bieden enorme mogelijkheden voor ontwikkelaars, leveranciers en eindgebruikers. Met verdere innovaties en gunstige regelgeving lijkt een toekomst met drone-logistiek dichterbij dan ooit.