Magazijnautomatisering is niets nieuw; het gaat maar liefst 120 jaar terug, tot de eerste transportbanden, terwijl automatische opslag- en zoeksystemen voor het eerst werden ingezet in de jaren 1950. Maar zo hard als de groei nu gaat is nog niet eerder gebeurd. Was de wereldwijde magazijnautomatiseringsmarkt in 2022 ruim 16 miljard dollar waard, in 2032 zal dat ruim 71 miljard dollar zijn, voorspelt Gartner. De toename staat niet los van het toenemende aanbod.
Keuze juiste systeem
Nu robotica een steeds grotere rol speelt in de logistiek, groeit ook het aantal spelers en dus oplossingen die beschikbaar zijn. En daarmee wordt het ook lastiger het juiste systeem voor jouw operatie te kiezen. De cijfers spreken ook hier voor zich: de afgelopen twintig jaar is er 500 miljoen dollar verdampt doordat bedrijven het verkeerde systeem kozen, stelt Federica Stufano, analyst bij Gartner. Zij presenteerde de zes do’s and don’ts bij automatisering tijdens het Gartner Symposium in Barcelona.
Basisregels automatisering/robotisering
Een paar simpele basisregels kunnen voorkomen dat jij of jouw bedrijf ook de foute keuze maakt, stelt Stufano. De eerste en misschien wel belangrijkste stelregel is aan de processen te denken. Je processen moeten sterk zijn. Of zoals Bill Gates het ooit zei: Als je technologie bovenop het internet zet, bovenop de efficiënte processen, dan wordt het een geweldig uithangbord. Maar als je technologie bovenop goede processen zet, dan zal dit de efficiëntie enorm vergroten.
“Dus voordat je aan automatisering denkt, over technologie, denk na over je processen. Ze moeten sterk zijn. Ze moeten gezond zijn. En daarna denk je aan automatisering.” Hiermee voorkom je dat je tot de 31% van de bedrijven behoort die automatisering toepast en faalt, aldus Stufano.
Valkuilen
Om niet de fout in te gaan moet je weten wat de valkuilen zijn. Valkuil nummer één. Je moet de juiste partner kiezen. Het kiezen van de verkeerde partner is een veelvoorkomende valkuil, een veelgemaakte fout. “Want als je de verkeerde automatiseringspartner kiest, krijg je te maken met hogere kosten en trap je later in andere valkuilen die je niet had verwacht.”
![](https://www.warehousetotaal.nl/wp-content/uploads/2024/08/kjkg.jpg)
Zie ook
Automatisering/robotisering: dit is het dit zijn de feiten
Valkuil nummer twee. De automatisering is niet afgestemd op de bedrijfsdoelstellingen. “Niet afgestemd op de bedrijfsdoelen betekent dat je een andere kant op gaat dan je bedrijf wil. In dat geval wil je dus een verkeerde toewijzing van middelen, verspilling van inspanningen.
Valkuil nummer drie is onderschatting. “Hoeveel is te veel? Hoeveel is te weinig?
Valkuil nummer vier is gebrek aan flexibiliteit om op of af te schalen. “De zaken kunnen veranderen in de loop van de tijd. Daar moet je dus klaar voor zijn. Je moet kunnen opschalen of afschalen dankzij je automatisering.”
Valkuil nummer vijf: het operationele risico onderschatten. “Na de productie verwacht je dat alles goed gaat, dat je je efficiëntieverbeteringen krijgt. Maar dat is niet altijd waar, want er kan van alles gebeuren.” Last but not least; het negeren van de menselijke kant. Het gaat niet alleen om technologie. Het gaat ook om mensen. Automatisering gaat processen beïnvloeden. Ze gaan banen beïnvloeden. Ze gaan het leven van de mensen beïnvloeden. Zelfs de mensen in het magazijn.” Mensen kunnen je beste vriend zijn, maar ook je ergste vijand. En als ze je ergste vijand zijn, kunnen ze je werk belemmeren waarschuwt ze.
Aanbevelingen
Aanbeveling 1 Juiste partner kiezen
Stufao verdeelt de potentiële partners in drie categorieën. Zo heb je de boutique-consultants. Zij zijn geen automatiseringsleveranciers. Ze hebben geen partnerschap. Ze zijn neutraal. “Ze gaan je vertellen wat voor jou de beste processen zijn en wat de hiaten en knelpunten zijn. En ze gaan je vertellen, ja, je moet daar automatiseren. Ze geven je het portfolio van soorten automatiseringen die op de markt zijn.” Maar ze leiden je niet naar een bepaalde automatiseringsleverancier. Deze categorie is vooral interessant voor bedrijven of managers die geen ervaring hebben met automatisering, aldus de Gartner analist.
Dan zijn er de system integrators. Zij hebben samenwerkingsverbanden met automatiseringsleveranciers. Dus in dat geval zullen zij de beste zijn om dat type automatisering te implementeren. En dan heb je nog de material-handling bedrijven, de producent van de automatisering. Als je veel kennis en ervaring hebt zijn zij geschikt als partner. De keuze voor jouw bedrijf hangt dus af van de competenties en de vaardigheden en expertise van de mensen die bij je werken.
Aanbeveling nummer twee Stem af op je bedrijf
Je moet begrijpen wat de doelstelling van je bedrijf is. Wat zijn de bedrijfsdoelen? Wat gaat er gebeuren? Wat is het bedrijfsprobleem? En als je daar een antwoord op hebt, kun je kiezen. Het gaat er dus om te begrijpen wat je bedrijfsprobleem is. En dat betekent praten. Je moet veel netwerken binnen je bedrijf. Praat met verkoop. Praat met demand planners. Praat met IT. Praat met iedereen. Al uw belanghebbenden; zij kunnen je helpen het bedrijfsprobleem te duiden, aldus Stufano.
Tip drie juiste hoeveelheid automatisering
Je kunt te weinig automatiseren, te veel automatiseren. Staar je niet blind of fancy systemen maar kijk goed wat je nodig hebt en bij jouw past, is haar advies. “Gebrek aan kennis, slechte evaluatie van de oplossingen op de markt kan ertoe leiden dat je fouten maakt. Dus in dat geval moet je je activiteiten evalueren. Je moet je processen in kaart brengen. Je moet in staat zijn om te begrijpen wat de hiaten en knelpunten zijn. En dan later, als je het gat en het knelpunt daar hebt, automatiseer je het een en ander.” Ook benadrukt ze dat je niet alles hoeft te automatiseren.
Aanbeveling nummer vier flexibiliteit
Je moet een oplossing kiezen die gemakkelijk op te schalen is. Denk aan robots of modulaire transportbanden. Shuttlesystemen bijvoorbeeld, of mini loads zij minder flexibel en schaalbaar. Haar gouden regel: zorg voor een automatisering die in staat is aan te passen aan een volumestijging van 10 tot 15 personen.
Tip 5 vermijden operationele risico’s
Dit heeft veel te maken met de softwarekant. Het gaat om voorbereiding. Je moet testen. De belangrijkste is de gebruikersacceptatietest. Je moet alle denkbare scenario’s testen. Anders moet je later herconfiguraties uitvoeren en aanpassingen doen. En dan moet je veel betalen.
Denk ook na over de updates. Vroeg of laat komen er updates. Hoeveel updates ga je krijgen? Hoe lang gaan ze duren? Hoeveel gaan ze kosten? Hoeveel mensen heb je daarvoor nodig? Om je te beschermen tegen mogelijke vertragingen of uitval moet je in het contract een SLA-sectie hebben die je kan beschermen hiertegen. Dit wordt uptime SLA genoemd. Uptime SLA moet niet lager zijn dan 97%. Het betekent dus dat het systeem, 97% van de tijd up moet zijn. En dan moet je een escalatieplan hebben. Als er iets gebeurt, wie moet je bellen, hoe lang duurt het om mijn problemen op te lossen.”
Aanbeveling 6 de mens
Betrek de mensen bij het project. Maak ze belangrijk en waardoor ze ambassadeur worden van het project. Je moet ze vertellen en laten begrijpen dat automatisering geen banen zal wegnemen, maar dat het ze juist gaat helpen.