De mondiale markt voor automatisering in warehouses is vorig jaar met 3 procent gedaald. De daling wordt toegeschreven aan economische, politieke en marktspecifieke uitdagingen, waaronder hoge rentetarieven en de nasleep van een overaanbod aan magazijnen dat tijdens de Covid-19-pandemie is ontstaan.
Zo meldt marktonderzoeker Interact Analysis. Die daarmee de hogere verwachtingen van vorig jaar flink tempert. Ook zorgt toenemende concurrentie van Chinese leveranciers voor prijsdruk en een tragere omzetgroei tot 2030.
Hoge rentes, politieke onzekerheid rondom verkiezingen en de crisis in de Chinese vastgoedmarkt hebben de investeringsbeslissingen vertraagd.
Groei voorzien in automatisering
Ondanks de huidige daling wordt herstel verwacht vanaf 2025, met een terugkeer naar pre-pandemische groeicijfers in 2026. Tussen 2024 en 2030 wordt een gemiddelde jaarlijkse groei (CAGR) van 8% voorzien.
De sectoren duurzame productie en food & beverage bleven investeren in automatisering ondanks de neergang. Op termijn wordt ook weer groei verwacht in de e-commerce fulfillmentsector. Naarmate retailers de overcapaciteit uit de pandemie benutten en nieuwe distributiecentra bouwen, zal de vraag naar automatisering aantrekken. Dit leidt volgens Interact Analysis tot een verwachte jaarlijkse groei van 9% tussen 2026 en 2030.
Economische onzekerheid
Ondanks uitdagingen zoals geopolitieke spanningen en hoge rentetarieven, zal de vraag naar magazijnautomatisering op lange termijn toenemen. Vooral tussen 2027 en 2030 wordt een forse stijging verwacht, met een jaarlijkse groei van 28% in ordervolumes.
In China blijft de lage consumentenbesteding door de vastgoedcrisis de investeringen in magazijnautomatisering drukken, zonder tekenen van snel herstel.
Senior Research Analyst Rowan Stott van Interact Analysis verwacht dat investeringen in de VS in 2026 zullen toenemen na aanpassing aan het beleid van de nieuwe president.
“Europa loopt achter op de VS in economisch herstel, vooral Duitsland en het VK kennen trage groei. Oost-Europa vormt hierop een uitzondering, dankzij buitenlandse investeringen van West-Europese bedrijven die productie terughalen en Chinese bedrijven die de Europese markt betreden.”