Ga naar hoofdinhoud

DHL publiceert Global Connectedness Tracker: stand van globalisering in kaart gebracht


DHL en de Stern School of Business van de New York University hebben vandaag de DHL Global Connectedness Tracker uitgebracht. Dit nieuwe hulpmiddel geeft een actueel beeld van globalisering door internationale stromen van handel, kapitaal, informatie en mensen te analyseren. Het is een uitbreiding van het bekende DHL Global Connectedness Report, dat sinds 2011 regelmatig verschijnt.

De tracker meet globalisering door internationale activiteiten te vergelijken met binnenlandse activiteiten, weergegeven op een schaal van 0% tot 100%. Momenteel staat de score op 25%, wat aangeeft dat globalisering een stabiel recordniveau bereikt heeft. Ondanks geopolitieke spanningen en onzekerheden blijven internationale verbindingen veerkrachtig. Tegelijkertijd laat dit percentage zien dat de wereld nog lang niet volledig verbonden is.

Trends en analyse

De tracker biedt nieuwe functies, zoals het analyseren van trends per regio, geopolitieke blokken of individuele landen. Gebruikers kunnen data en grafieken downloaden voor offline gebruik.Uit de data blijkt het belang van wereldhandel: in 2023 was 21% van alle geproduceerde goederen en diensten wereldwijd onderdeel van internationale handel. Dit ligt net onder het record van 22%, dat in 2008 en 2022 werd bereikt.

Geopolitieke verschuivingen: rol van ‘niet-gebonden’ landen groeit

De handel tussen de Verenigde Staten en China blijft dalen. Van 3,5% van de wereldwijde goederenhandel in 2016 is dit gedaald naar 2,6% in 2024 (januari-juli). Tegelijkertijd toont de tracker dat niet-gebonden landen, die geen nauwe banden hebben met de VS of China, een steeds grotere rol spelen. Hun aandeel in de wereldhandel steeg van 42% in 2016 naar 47% in 2024. Landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten, India, Vietnam, Brazilië en Mexico zagen grote groei in hun handelsaandeel.

Amerikaanse tarieven

Met de terugkeer van Donald Trump als president en nieuwe handelsbeperkingen in zicht, waarschuwt de analyse tegen het overhaast voorspellen van het einde van globalisering. Internationale handel heeft eerdere uitdagingen zoals Brexit, de handelsoorlog tussen de VS en China, de Covid-pandemie en conflicten in Oekraïne en Gaza goed doorstaan.

Geen brede verschuiving naar regionalisering

Ondanks meer aandacht voor lokale productie blijft regionalisering achter bij globalisering. De meeste goederenstromen vinden over stabiele of zelfs langere afstanden plaats. In de eerste zeven maanden van 2024 werd een recordafstand van gemiddeld 4.970 km afgelegd. Bovendien daalde het aandeel goederenhandel binnen grote wereldregio’s naar een nieuw dieptepunt van 51%.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.